אימון פונקציונלי הוא סוג של אימון שמתמקד בשיפור היכולת להתמודד עם פעילויות יומיומיות ובקידום בריאות כללית, דרך תרגילים המדמים את אותה פעולה יומיומית. הכלי המרכזי באימון פונקציונלי הוא הגוף שלנו – כל התרגילים מבוצעים בעזרת הגוף, ולא בעזרת מכונה או תנועות מבודדות, מה שמהווה גורם מכריע בהשפעות שלו, וביתרונות שלו על פני סוגי אימונים אחרים.
בתור מאמן כושר משנת 2012 ובוגר תואר ראשון בחינוך גופני עם התמחות בטיפוח היציבה, יצא לי להשתמש, לתרגל ולהבין מקרוב את יתרונות התרגילים הפונקציונליים. עשיתי בהם שימוש מועיל גם כמתאמן וגם כמאמן עבור מאות מתאמנים מסוגים שונים, לאורך השנים. יתרונות שבאו לידי ביטוי בהמון תחומים כמו:
- חיזוק וחיטוב הגוף
- שיפור יכולות תפקודיות
- שיפור יכולות אתלטיות
- ירידה במשקל
- מניעת ושיקום פציעות
- שיפור הבריאות הכללית
10 יתרונות אימון פונקציונלי על פני אימונים אחרים
לאימון פונקציונלי יש אינספור יתרונות, הנה כמה מהבולטים ביותר:
זמינות ונגישות
אחד היתרונות הגדולים של אימון פונקציונלי הוא שניתן לבצע אותו בכל מקום; בבית, במשרד, בחוף הים ואפילו על אי בודד, ללא תלות בציוד כזה או אחר.
הפחתת סיכונים ומניעת פציעות
ידעתם שהתרגילים באימון פונקציונלי שימשו בהתחלה כלי לשיפור פציעות בקרב פיזיותרפיסטים? התרגילים מתבססים כידוע על תבניות תנועה יומיומיות, תוך שיפור יכולת פונקציונלית, ואיזון בין כל השרירים והמפרקים הפעילים. הביצוע אמנם יהיה שונה מאחד לשניה ותלוי בגורמים רבים, אך כל אחד ואחת יכולים למצוא גרסה שתתאים להם בהתאם למצבם הפיזי.
משפרים יכולת תפקודית יומיומית
באימון מתורגלות משימות יומיומיות כמו מעבר משכיבה לישיבה ומישיבה לעמידה, סחיבת שקיות ומשאות, הרמת חפצים, טיפוס מדרגות ועוד. גירוי המערכת השרירית, הקוגנטיבית והעצבית תורמת לפיתוח מסת שריר, יציבות וקואורדינציה, וכך נוצר תהליך של שיפור ביכולת, מה שמביא לשיפור באיכות החיים.
תורמים לעלייה במסת השריר והכוח
התרגילים באימון פונקציונלי מאפשרים הוספת משקל ועומס עבודה, ומעודדים עלייה במסת השריר והכוח. למשל: סקוואט עם מוט, לחיצת חזה עם משקולות יד, עליות מתח עם או בלי משקולת ועוד.
מתאימים לכל רמות המתאמנים ולמגוון אוכלוסיות
התרגילים באימון פונקציונלי מתאימים לכולם. החל מנוער, דרך ספורטאים, נשים בהריון ועד לקשישים ועוד. ההתבססות על התרגילים הפונקציונליים מאפשרת קודם כל לשלוט ביכולת של הגוף שלנו, ומשם להתפתח לרזולציות וואריאציות שונות. ניתן להתאים את התרגיל לכל הרמות בהתאם לצורך ולמטרת המתאמן. למשל תרגילים לאימון פונקציונלי עבור כדורגלן שמבקש לשפר את יכולת הבעיטה והניתור שלו, יהיו שונים מתרגילים לעלייה במסת שריר או למניעת נפילות עבור קשישים.
מגבירים את קצב שריפת הקלוריות
התרגילים באימון פונקציונלי מערבים מספר מפרקים ושרירים בו זמנית מה שמעלה את הדופק, את המאמץ ובשל כך מגביר את קצב שריפת הקלוריות באימון.
משפרים גמישות וטווחי תנועה
אחד העקרונות המובילים בתרגילים של אימון פונקציונלי הוא השאיפה לבצע תרגיל בטווח תנועה מלא, למשל: סקוואט עמוק, שכיבות סמיכה עד לרצפה, יישור מלא של המרפקים ועוד. תרגול שכזה לאורך זמן משפר את היכולת התנועתית של המפרקים השונים, ומשפר את הגמישות ואת טווחי התנועה.
מחזקים את היציבה ואת שרירי הליבה
התרגילים באימון פונקציונלי דורשים עבודת ליבה והחזקת גוף תוך כדי ביצוע התרגיל. שימוש בשרירי הבטן העמוקים, זוקפי הגב, שרירים המקיפים את האגן ושריריים צווארים. תמיד תהיה שאיפה לסימטריה וסינכרון בין כל חלקי הגוף בעת ביצוע התרגיל, מה שמוביל לשיפור משמעותי ביציבה ובשרירי הליבה.
משפרים איזון וקואורדינציה
תרגילי אימון פונקציונלי דורשים מהגוף להשתמש בשרירים שונים במקביל, מה שמשפר את היכולת לשלוט בתנודות, ולשמור על איזון תוך ביצוע תנועות מורכבות.
משפרים את כל מרכיבי הכושר הגופני
בעזרת התרגילים הפונקציונליים ניתן לעבוד על כל מרכיבי הכושר הגופני ולשפר אותם. מרכיבים כמו; כוח, סיבולת, מהירות, זריזות, קואורדינציה, כוח מתפרץ וכו'.
סיכום פונקציונלי
אימון פונקציונלי הוא שיטה יעילה לשיפור יכולת התנועה והיכולות הפיזיות הכלליות של הגוף. בזכות תרגולים מגוונים וכלים שונים מתאפשר לכל אדם להתאמן בהתאם לרמת הכושר, ליכולתו הפיזית ולמטרותיו האישיות. בזכות יתרונותיהם הרבים של התרגילים באימון פונקציונלי, סגנון האימון הפונקציונלי הפך לפופולרי, ונחשב ככלי יעיל לשיפור הבריאות והכושר הכללי והספציפי.
בבלוג שלנו תוכלו למצוא המון תרגילים פונקציונליים מעולים לגברים ונשים.
כאן מתחילים >>